Sattler u Mostaru: Izbori su prilika za okrenuti novu stranicu

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler posjetio je u petak Mostar, kako bi uručio PCR aparat Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, te kako bi se susreo s članovima Izborne komisije Grada Mostara i s mladima Mostara.

“Evropska unija je u proteklih osam mjeseci osiguravala podršku u borbi protiv koronavirusa, uključujući pet miliona eura koliko je osigurano za nabavke, a najvažnije je to što sam dobio zeleno svjetlo za nastavak ove podrške i u 2021. godini, jer potrebe i dalje postoje. Podrška će, između ostalog, uključivati i nabavku vakcina”, kazao je Sattler u izjavi za novinare.

Prilikom posjete Mostaru, Sattler se susreo s predstavnicima organizacija i udruženja mladih: OKC-a Abrašević, Vijeća mladih, NDC-a i Koledža ujedinjenog svijeta Mostar, s kojima je razgovarao o važnosti sudjelovanja građana na predstojećim izborima za Gradsko vijeće Mostara, posebice mladih.

“Imamo priliku okrenuti novu stranicu, otvoriti novo poglavlje, kako bi se u cijelosti iskoristili potencijali koji su dostupni, da imamo Gradsku upravu koja je profesionalna, koja će raditi na cijelom nizu pitanja, uključujući pitanja kao što su okolina, tretman otpadnih voda i brojna druga pitanja”, istakao je Sattler.

Dodao je kako nakon dvanaest godina Mostarci konačno imaju priliku odlučiti ko će biti na čelu Mostara sljedeće četiri godine, te je pozvao sve stanovnike Grada na Neretvi da u što većem broju izađu na birališta i osiguraju veću legitimnost izbornih rezultata.

“Nemojte potcjenjivati moć svog glasa izađite na izbore”, poručio je Sattler.

Osvrnuo se i na poštivanje epidemioloških mjera tikom izbora, naglasivši kako iskustva pokazuju da je moguće osigurati sigurnost za sve one koji će izaći na izbore.

Upitan da prokomentariše najavu Milana Tegeltije da će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, Sattler je pozdravio taj potez.

“Ovo je prilika da VSTV okrene novi list u svom radu. Nama ovakvih pozitivnih poteza svakako treba još više, uključujući poteze na kojima mi već duže vremena insistiramo, a tiču se zakonodavnih izmjena. Konkretno, izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, koje će omogućiti provjere integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući i najviše pozicije, ali jednako tako i članove Vijeća”, kazao je Sattler.

Komentarišući pismo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koje je uputio međunarodnim dužnosnicima, a tiče se izbora u Mostaru, u kome se, između ostalog, traži da Centralna izborna komisija sve svoje kapacitete izmjesti u Mostar i da centar za brojanje glasačkih listića bude u Mostaru, Sattler je kazao kako pozdravlja svaki napor koji ide u cilju poboljšanja, jačanja i transparentnosti.

“Domaće institucije su te koje će u konačnici donijeti odluku, ali ponavljam, pozdravljam svaki napor koji ide u cilju poboljšanja i jačanja transparentnosti”, poručio je Sattler.

(Fena)