Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora i mjera zabrane za 8 osoba uhapšenih u akciji “Lipa”

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, lišenih slobode u policijskoj akciji “Lipa”, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih osoba i mjera zabrane za dvije osumnjičene osobe za krivično djelo organizovani kriminal, krijumčarenje ljudi, krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pranje novca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, a mjere pritvora za 6 osumnjičenih osoba predložene su iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Mjere zabrane predložene su za 2 osobe, a uključuju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja i oduzimanje ličnih dokumenata, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te  javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva “Lipa”, koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj, čime su počinioci krivičnih djela ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)