Nastavljeni radovi na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2

Radovi na izgradnji kontroverznog gasovoda Sjeverni tok, koji bi trebao udvostručiti kapacitet prirodnog gasa koji se prebacuje iz Rusije u Njemačku putem Baltičkog mora, nastavljeni su, saopštio je u petak portparol kompanije.

Javljeno je da je više od 90 posto gasovoda dovršeno.

Radovi na izgradnji prekinuti su prošle godine nakon što su SAD uvele sankcije na projekat, navodeći da će gasovod zaprijetiti bezbjednosti Evropske unije pojačanom energetskom ovisnošću od Rusije.

U decembru 2019. godine, građevinski radovi na danskom ostrvu Bornholm naglo su prekinuti, jer su dva švicarska broda koja su polagala cijevi gasovoda prestala s radom pod američkim pritiskom.

SAD su istog mjeseca usvojile PEESA akt, koji daje 30.dnevni period povlačenja za većinu kompanija za koje je utvrđeno da su nastavile s aktivnostima na gasovodu podložnim sankcijama.

Protivnici gasovoda, među kojima su SAD, Poljska i Ukrajina, tvrde da će gasovod pružiti Rusiji ekonomsku prednost nad Njemačkom, dok njemačka vlada tvrdi da će to stvoriti direktan i siguran izvor snabdijevanja prirodnim gasom, prenosi dpa.

(Fena)