Zavodnički pogled

Priča o uskrsnuću ispada tužnija, što je sjajnije postavljena – jer svaki gledalac zna za kraj.

Novi, četvrti nastavak Netflixove serije “The Crown”, koja govori o glamuru i, da, o bijedi britanske kraljevske porodice, kao dokumentarna serija, počinje sumorno i prijeteći, krajem 1970.ih

Margaret Thatcher vlada gvozdenom rukom, IRA bombarduje Sjevernu Irsku, Lord Mountbatten, na neki način, drugi otac princa Charlesa, umire u pokušaju atentata. Charles pati: od svjetskih bolova, i zbog svojih kraljevskih dužnosti.

Ali, tada se, gotovo slučajno, pojavljuje ova svjetleća figura, Diana Spencer, (igra je Emma Corrin), a kasnije „Princeza od srca“, i očarava Charlesa (igra ga Josh O’Connor) njenom bezbrižnošću.

Kraljica daje svoj blagoslov, 1981. godine slijedi vjenčanje iz bajke, 1996. godine žestoki razvod.

Diana je umrla u Parizu 1997. godine.

Čak i ako novom nastavku nedostaje malo od ranije dinamike – odlična gluma Emme Corrins tješi od svih slabosti. Poput Diane u stvarnom životu, ona probuđuje pospanu dvorsku monotoniju.

I poput svog uzora, ona ne uspijeva sa pokušajem, da izazove simpatije prema monarhiji.

Savršena glumačka ekipa

Britanska južnoafrička glumica Emma Corrin (24) proslavila je svoj proboj predstavljanjem princeze Diane. Njene kolege, Olivia Colman (kao kraljica) i Josh O’Connor (Charles) kažu da su mislili da vide pravu Dianu.

Simbolična odjeća

Nagrađivana kostimografkinja Amy Roberts kreirala je filmsku opremu na osnovu originalnih modela. Ona prati Dianin stilski razvoj, sa velikom pažnjom na detalje – od mirnih cvjetnih haljina do profinjenog glamura.

Mračne tajne

Razvijajući lik, glumica Emma Corrin insistirala je na tome da eksplicitno pokaže bulimiju, od koje je Diana godinama patila.

Istorijski citat

Filmska Diana pojavljuje se u blistavo crvenoj halji na putovanju Tasmanijom i krade show suprugu Charlesu. Lady Di je nosila gotovo identičnu balsku haljinu od Bellville Sassoon, kao kod posjete Kraljevskoj operi u Londonu, 1982. godine.

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)