Završni partnerski sastanak CARE Balkans projekta za pomoć najugroženijim kategorijama u BiH

U ponedeljak, s početkom u 11 sati, održaće se završni partnerski sastanak projekta Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH koji implementira CARE International u Bosni i Hercegovini. Na sastanku će biti data rekapitulacija urađenog za najugroženije kategorije u BiH u proteklom periodu. Sastanak će biti održan putem Zoom platforme, zbog epidemiološke situacije.   

O urađenom za: žrtve zlostavljanja, Rome, invalidne osobe, LGBT populaciju, nezaposlene žene iz ruralnih područja… 

Riječ je o projektu kroz koji su, u posljednje tri godine ojačani kapaciteti organizacija koje rade s najugroženijim kategorijama u Bosni i Hercegovini: žrtvama zlostavljanja, romskom populacijom, osobama oboljelim od cerebralne paralize i distrofije, LGBT populacijom, nezaposlenim ženama iz ruralnih područja i drugim ugroženim kategorijama bh. društva. 

Tokom projekta, ranjive kategorije su imale podršku i zbrinjavanje. Velik broj ljudi je zaposleno kroz socijalna preduzeća. Poboljšana je pozicija zlostavljanih žena kroz program sigurnih kuća, romske populacije kroz rad u socijalnim preduzećima, LGBT populacije, oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i drugih. 

Završnom partnerskom sastanku prisustvovat će predstavnica CARE Češka, gđa Anna Vodičkova, predstavnica CARE AUT, Silvia Sanjuan Munjoz, direktorica CARE International Balkans, gđa Sumka Bučan, predstavnici 7 partnerskih organizacija za dio CZDA projekta, kao i predstavnici 6 partnerskih organizacija za dio ADA projekta. 

Zaštitnici najugroženih u BiH – 9 organizacija koje rade s ranjivim kategorijama

Slaba ekonomska slika i visoka nezaposlenost najviše pogađaju ugrožene kategorije. Državne institucije često imaju ograničene kapacitete i nedovoljno financiranje. Iz tog razloga, uloga projekta Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH je bila od velike pomoći za ugrožene kategorije bh. društva. 

Četiri organizacije obuhvaćene projektom imaju svoja socijalna preduzeća u kojima su uposlili osobe s invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja ili mlade koji nisu mogli naći posao. Uspješno je registrovana i poljoprivredna zadruga koju vode nezaposlene žene iz ruralnih područja.   

Projektima CARE International Balkans, obuhvaćene su organizacije iz čitave BiH: UCPD Goražde, Amica Educa, Sarajevski otvoreni centar, Budućnost Modriča, Duga, Otaharin, UG Nešto Više, COD Luna Rudo i UŽ Maja.   

Malo lakši život ugroženih kategorija u BiH


Projekat koji nastoji zaštititi najugroženije skupine stanovništva uspješno je proveo CARE International u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka.  

“S ponosom možemo reći da iza nas ostaju pozivna djela koja su u prethodne tri godine, kroz jačanje organizacija civilnog društva učinila živote njihovih korisnika i korisnica, predstavnika i predstavnica marginaliziranih grupa, boljim, što jeste bio i krajnji cilj koji smo željeli postići “, istakla je Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans. 

Projekat Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH znatno je pridonio jačanju slabe socijalne zaštite, kao i pristupu pravima i socijalnoj uključeni za marginalizovane i najugroženije društvene gategorije. Dio projekta će biti nastavljen uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA.  

(NovaSloboda.ba)