Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru učesnik konferencije Dayton 25: Budućnost Bosne i Hercegovine

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Povodom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Evropskog vijeća vanjskih poslova (ECFR), 14. i 15. decembra održava se konferencija “Dayton at 25: The Future of BiH”.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) jedan je od učesnika ove konferencije, a predstavnica koledža, učenica Marija Lucija Babić učestvovaće u panel diskusiji o građanskom potencijalu u BiH zajedno sa Jasminkom Halilovićem, osnivačem i direktorom Muzeja Ratnog Djetinstva Sarajevo, Ivanom Korajlić, izvršnom direktoricom Transparency International Banja Luka i Jasminom Mujanovićem, autorom knjige “Glad i bijes: Kriza demokracije na Balkanu”.

Ova dvodnevna konferencija ugostiće brojne istaknute govornike, koji će razgovarati o izazovima sa kojima se susreće naša država kao i opcijama transatlantske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Među govornicima su: Bill Clinton, 42. predsjednik SAD-a, Christiane Amanpour, bivša glavna dopisnica CNN-a, Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske, te Christoph Heusgen, njemački ambassador UN-a.

Petnaesta godina postojanja Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru sa preko 1000 maturanata i centrom za stručni razvoj profesora iz cijele regije, usko je povezan sa nasljeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sama ideja osnivanja koledža u BiH potekla je od uvjerenja da je obrazovanje osnovni element održivog mira. UWC pokret, osnovan nakon Drugog svjetskog rata, za cilj je imao premostiti razlike među mladim ljudima povezivanjem kroz obrazovanje.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru je otvorio svoja vrata 2006. godine sa jasnim ciljem da omogući znanje, vještine, kvalitet i međunarodne vrijednosti koje su potrebne da bi nove generacije mladih ljudi u BiH premostile postojeće etničke podjele i da bi poveli svoju zemlju u 21. vijek, saopšteno je iz UWC-a Mostar.

(NovaSloboda.ba)