Okončane tri velike godine podrške zaštitnicima najugroženijih kategorija u

U današnjem bh. društvu, rijetki se bave žrtvama zlostavljanja, oboljelim od cerebralne paralize i distrofije, nezaposlenim ženama u ruralnim područjima, romskom populacijom, LGBTI populacijom, obrazovanjem djece s teškoćama i drugim ranjivim kategorijama, kojima najviše treba pomoć.

Upravo tim ranjivim kategorijama, bavilo se devet bh. organizacija uz snažnu podršku projekta „Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koji je implementirao CARE International u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka. 

Završnim partnerskim sastankom, danas je uspješno okončan trogodišnji projekat, tokom koga su ranjive kategorije imale podršku i zbrinjavanje. Velik broj ljudi je zaposleno kroz socijalna preduzeća. Poboljšana je pozicija zlostavljanih žena kroz program sigurnih kuća, romske populacije kroz rad u socijalnim preduzećima, LGBT populacije, oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i drugih ranjivih kategorija u BiH. 

Oboljeli od cerebralne paralize i distrofije u BPK – od ruba gašenja do procvata socijalnog preduzeća

Bez redovnih izvora finansiranja, Udruženja koje okuplja oboljele od cerebralne paralize i distrofije, teškog oblika invalidnosti koje nastaje tokom rođenja ili u ranoj mladosti, bilo je na rubu gašenja. Potom je CARE International počeo pružati podršku. Od tada su, ne samo opstali, nego i znatno unaprijedili rad svog socijalnog preduzeća u kojem rade oboljeli od cerebralne paralize i distrofije.  

“Zahvaljujući Češkoj ambasadi i Češkoj razvojnoj agenciji, imali smo podršku za izvoz naših proizvoda, edukacije, ali i materijalnu pomoć u vidu opreme i mašina za proizvodnju, materijala, pelena, akumulatora za kolica”, izjavila je Mirsada Ćulov, predsjednica UCPD Goražde. 

Ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u Modriči

Projekat Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH znatno je pridonio opremanju Sigurne kuće. koju vodi Udruženje Budućnost iz Modriče, te podršci zbrinjavanju žena i djece žrtava nasilja, te zagovaranju za važna pitanja usmjerena na obeshrabrivanje porodičnog nasilja. 

„U prethodne dvije godine, zahvaljujući ovom donatoru, zamijenili smo stolariju i namještaj, kupili novu peć i kuhinjske elemente u sigurnoj kući, ali je znatan dio sredstava uložen i u ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja kroz nabavku različitih mašina i alata“, istakla je Jelena Mišić, direktorica UG „Budućnost“ iz Modriče.   

Zapošljavanje Roma i Romkinja u Bijeljini

Zahvaljujući podršci Vlade Češke Republike i CARE Češka, osnažen je rad Udruženja Otaharin iz Bijeljine koje vodi Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici ili su u opasnosti da to postanu, kao i socijalno /društveno odgovorno preduzeće „Agro-Plan“ koje zapošljava pripadnike romske populacije u proizvodnji organskih poljoprivrednih proizvoda.

„Kroz podršku CARE International, bili smo u mogućnosti da radimo na rješavanju uzroka marginalizacije i diskriminacije Roma i Romkinja kroz sveobuhvatne intervencije, unapređenje dostupnih socijalnih usluga, podršku zapošljavanju… A mislim da je najbitniji istaći da ovakva podrška  ostavlja značajan trag i mjenja na bolje živote naših sugrađana i sugrađanki,  Roma i Romkinja, koje bez ovakve podršku ne bi imali mogućnosti da pristupe pravima i ostvare svoje potencijale”, poručio je Dragan Joković, izvršni direktor Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”

Mentalno i socijalno zdravlje dostupno svim građanima Tuzlanskog kantona

Projektom je rađeno na mentalnom i socijalnom zdravlju, te prevenciji i tretmanu mentalnih problema kroz podršku radu organizacije Amica Educa iz Tuzle. Kroz intervencije u prostoru, osobe s invaliditetom dobile su pristup adekvatnoj psihosocijalnoj podršci. 

„Osim opremanja terapeutske sobe, gdje se provodi psihoterapijski rad i sale gdje se provodi psihoedukativni rad sa grupama, ove godine smo dobile podršku za izgradnju rampe koja omogućava pristup našim prostorijama i osobama s invaliditetom. CARE podržava naša nastojanja da poboljšamo socijalnu uključenost ranjivih kategorija“, poručila je Selma Aličić, direktorica organizacije Amica Educa.

Nezaposlene žene iz Rudog pokrenule poljoprivrednu zadrugu!

Kroz dio projekta, koji se nastavlja uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA, u Rudom je registrovana poljoprivredna ženska zadruga OPŽZ “Kreativna vizija“, Štrpci – usmjerena na osnaživanje nezaposlenih žena u ruralnim zajednicama. Prvi rezultati su uslijedili odmah poslije registracije.  

„Zajedničkim angažovanjem smo zasadile 70 ari šipurka i 100 sadnica ruže Đulberšećerke. Ostatak nabavljenih sadnica, namjenjenih budućim kooperanticama, su pravilno zatrapljene i sadnja će biti izvršena na proljeće“, istakla je Svetlana Vuković, Izvršna direktorica COD Luna Rudo. 

Ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje!

Udruženje “DUGA” iz Sarajeva, osiguralo je podršku logopeda za 57 djece, ali i provelo snažnu kampanju za ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje.

Zajedno s organizacijama osoba s invaliditetom, zahtijevali su od vlada i ministarstava sistemska rješenja u ovoj oblasti u Kantonu Sarajevo i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Unaprijeđen je rad socijalnog preduzeća OPZ „Žena“ koju vodi Udruženje žena Maja.

Udruženje građana „Nešto Više“ je kroz projekat razvilo okupacione terapije i edukacije u oblasti permakulture, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene ekonomije. Preko 500 građana je prošlo njihove edukacije usmjerene prema životu u skladu s prirodom. 

Druga kuća za LGBTI osobe u kojoj mogu slobodno izražavati identitete

Projektom su podržane brojne aktivnosti Sarajevskog otvorenog centra, među kojima i pružanje prostora „druge kuće“ za LGBTI osobe.  

”Kroz tri godine koliko traje CARE podrška Sarajevskom otvorenom centru, imali/e smo priliku unaprijediti naš rad na različitim programima: program ženskih prava – kroz osnaživanje mladih žena i rad na pitanjima usvajanja kantonalnih gender akcionih planova, te program prava LGBTI osoba – kroz direktan rad sa LGBTI zajednicom, pružanje prostora, ”druge kuće” za LGBTI osobe, u kojoj mogu slobodno izražavati svoje identitete koje niti društvo, a najčešće ni njihove porodice ne prihvataju”, poručila je Nejra Agić, koordinatorica komunikacija u Sarajevskom otvorenom centru.

Tri godine podrške zaštitnicima najugroženijih kategorija u BiH            

Projekat koji nastoji zaštititi najugroženije skupine stanovništva uspješno je proveo CARE International u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka. Projektima CARE International Balkans, obuhvaćene su organizacije iz čitave BiH: UCPD Goražde, Amica Educa, Sarajevski otvoreni centar, Budućnost Modriča, Duga, Otaharin, UG Nešto Više, COD Luna Rudo i UŽ Maja.  

 „Smatram da su organizacije tokom ovog trogodišnjeg projekta na izvrstan način iskoristile podršku koju su dobile od Vlade Češke Republike. Kreiranjem novih i poboljšanjem postojećih usluga prema svojim ciljnim grupama ove 2020. godine, organizacije ostaju na znatno višem nivou nego što su bile na početku 2018.“, istakao je Branislav Tanasijević, project manager CARE International Balkans. 

“S ponosom možemo reći da iza nas ostaju pozitivna djela koja su u prethodne tri godine, kroz jačanje organizacija civilnog društva učinila živote njihovih korisnika i korisnica, predstavnika i predstavnica marginaliziranih grupa, boljim, što jeste bio i krajnji cilj koji smo željeli postići. “, istakla je Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans. 

Projekat Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH kroz protekle tri godine, znatno je pridonio jačanju slabe socijalne skrbi, kao i pristupu pravima i socijalnoj uključeni za marginalizovane i najugroženije društvene kategorije. Dio projekta će biti nastavljen uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA.  

(NovaSloboda.ba)