U Hercegovini sunčano, u ostatku zemlje oblačno

Jutros je u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U ostatku naše zemlje oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Drvar -1, Ivan-sedlo 0, Livno, Široki Brijeg 1, Sarajevo-Bjelave 2, Bugojno, Gradačac, Jajce, Tuzla 3, Bihać, Sanski Most, Zenica 4, Grude 5, Neum 9, Mostar 10 stepeni.

Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje poslije podne.

Vjetar u Bosni slab do umjeren uglavnom sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura vazduha od 3 do 8, na jugu od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti.

U Hercegovini ugodnije, pri tome prohladno, uz sunčane intervale i izraženiju buru u prijepodnevnim satima, što će praviti probleme osjetljivim osobama.

U Bosni će hladno vrijeme i sjeverac remetiti osjećaj ugodnosti.

U drugom dijelu dana sa ljepšom opštom slikom.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura i ne izlagati se jačim naporima.

—–

BIHAMK

Zbog magle smanjena vidljivost

Zbog magle vidljivost je smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove Izdvajamo putne pravce, gdje je vidljivost ispod 100 metara: Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Bosanska Krupa-Bosanska Otoka, Velika Kladuša-Bužim-Bosanska Otoka, Lanište-Ključ, Ključ-Sanski Most, Donji Vakuf-Bugojno-Kupres, Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište. U područjima sa maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla na lokacijama Olovske Luke i Husino izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Tuzla-Kalesija, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Zbog posjete ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, danas će na području Istočnog Sarajeva na snazi biti izmijenjen režim saobraćaja u vremenu od 16,30 do 21,30 sati. U ovom području, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase obustava saobraćaja biće u vremenu od 14,30 do 21,30 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)