Od 20. decembra u Srbiju samo s negativnim PCR testom

Za ulazak u Srbiju od 20. decembra biće neophodan negativan PCR test, a ta bi mjera, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mogla potrajati do 10. januara 2021. godine, odlučio je u ponedeljak Krizni štabsrbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa.

Kako je poslije održane sjednice najavila članica štaba i ministrica rada i socijalne zaštite dr Darija Kisić Tepavčević, državljanima Srbije koji na granicu dođu bez negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, biće, slijedom ustavnih prava, omogućen ulazak, ali uz obavezni desetodnevni karantin, koji može biti i krać ukoliko se u međuvremenu testiraju, a uzorak bude negativan.

Aktuelne mjere za suzbijanje epidemije ostaće na snazi do petka 18. decembra, kada će Krizni štab ponovno zasjedati i odlučiti o mogućem korigovanju mjera, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela ocjenu štaba kako su dosadašnje mjere – posebno zabrana rada svih ugostiteljskih i uslužnih objekata, te tržnih centara poslije 17 sati, izuzev apoteka, trgovina hranom i benzinskih postaja, dale rezultate, pada broj novooboljelih.

“Vidi se kontinuirani pad novozaraženih, pad postotka pozitivnosti (na koronavirus), te povoljniji odnos broja hospitalizovanih u odnosu na otpuštene pacijente. To su, ipak, i dalje visoki brojevi, a opterećenje zdravstvenog sistema je veliko i svi mi moramo učiniti sve da smanjimo prenošenje virusa”, poručila je Kisić-Tepavčević nakon sjednice Štaba.

Ona je ponovila apel građanima da predstojeće praznike proslave u najužem krugu porodice, ali da se i tada pridržavaju svih preventivnih mjera, premda je porodična okupljanja nemoguće kontrolisati.

“Nitko ni ne želi raditi takve vrste kontrola. S druge strane, smatram da svi polazimo od sebe i da svi želimo imati kuči jednu zdravu atmosferu, a ne da nam domovi budu mjesta okupljanja i širenja zaraze”, rekla je ona.

Za sve strane državljane obavezan PCR test pri ulasku u Srbiju biće neophodan od 20. decembra najvjerovatnije do 10. januara 2021. godine, što će, kako je objasnila Kisić Tepavčević, ovisiti o epidemiološkim pokazateljima i efektima primjene mjera, prenosi Hina.

(Fena)