Perspektiva crva

Larve čupavog komarca nisu popularne samo među akvaristima kao hrana za ribe, nastavnici biologije također cijene približno 1,5 centimetra malu životinju. Njena vanjska ljuska je potpuno prozirna i otkriva sve unutrašnje organe. Na engleskom se stoga i zovu staklenim crvima.

Ukrajinski fotograf Andrej Savitsky vješto je inscenirao nevidljivo i pobijedio je na ovogodišnjem takmičenju „Fotograf godine izbliza“ u kategoriji „Mikro“.

Tačkaste izbočine na slici na slici djeluju poput plivačkih mjehura kojima se larva pozicioniraa u vodi. Ujutro tone na dno vode, gdje je sigurnija od predatora. Naveče ispliva na površinu vode, da bi i sama krenula u lov. Ovakvo vodoravno kretanje larva kontroliše uz pomoć metana koji upija iz taloga, tako je nosi prema gore. Da bi potonula, ona ispušta plin. Dio metana odlazi u atmosferu, gdje doprinosi zagrijavanju kao staklenički plin. Čak oko 20 posto globalno oslobađenog metana dolazi iz unutrašnjih voda.

Na slici:

Uređaj za hvatanje

Razgranatim antenama, larve čupavog komaraca love svoj omiljeni plijen: vodene buhe.

Foto tehnologija

Da bi prikazao sve dijelove tijela u fokusu, Andrej Savitsky sastavio je sliku od osam fotografija s različitim nivoima fokusa.

Igra boja

Polarizovana svetlost čini da prozirni djelovi tjela i organi sjaje u boji.

Plivajući mjehur

Dva para vrećastih izbočina na dušniku pomažu larvi da pluta u vodi, kao i da se penje i spušta.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)