U Bosni oblačno i maglovito, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove bilo magle i niskih oblaka, a u ostalim dijelovima sunčano uz malu oblačnost.

Temperature vazduha u 07 sati: Livno -6 stepeni, Drvar -4, Bjelašnica, Jajce, Široki Brijeg i Zenica -3, Grude, Ivan-sedlo, Sarajevo i Tuzla -2, Sanski Most -1, Bihać i Bugojno 1, Gradačac 3, Mostar 5, Neum 8 stepeni.

Danas u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove dugotrajna magla i niska oblačnost. U ostatku naše zemlje pretežno sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 5 do 10, na jugu 14 stepeni. U područjima sa dugotrajnom maglom temperatura zraka od 1 do 4 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon prohladnog i tmurnog jutra, opšta slika djelimično će se popraviti pod uticajem stabilnijeg vremena i povremenih sunčanih intervala.

 Preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura, naročito u unutrašnjosti, gdje i duže zadržavanje magle može uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima.

U Hercegovini toplije, sa više sunca i ugodnije većim dijelom dana.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Zenica-Doboj, Konjic-Jablanica-Prozor, Novi Travnik-Bugojno, Kupres-Livno, Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar. Na moguću poledicu upozoravamo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju  i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Deminerski radovi izvode se na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik u mjestu Blaževac. Od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, tokom dana, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Sarajevo-Tuzla (Olovske Luke i Husino), Klašnice-Laktaši, Pelagićevo-Srebrenik i Rogatica-Ustiprača.

U noćnim satima (od ponoći do 05 sati ujutro) izvodit će se radovi na održavanju rasvjete u tunelima Sikola 1 i Sikola 2 (na magistralnom putu M-17 kod Maglaja), zbog čega će dolaziti do povremenog zatvaranja jedne saobraćajne trake, uz regulisanje semaforima.

Na magistralnom putu Livno-Šuica, preko prevoja Borova Glava, upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)