U Hrvatskoj sve srednje škole na online nastavi

Hrvatski ministar naukei obrazovanja Radovan Fuch izjavio je da su od ponedeljka sve srednje škole u Hrvatskoj prešle na online nastavu, kako bi se doprinijelo opštim mjerama koje su donesene radi smanjivanja gužvi u prevozu.

Stanje u školama ocijenio je vrlo stabilnim, što, rekao je, pokazuju i današnje brojke pozitivnih.

Cijelo vrijeme držimo se otprilike na istim relacijama, rekao je dodavši da nemaju jako naglih povećanja broja pozitivnih slučajeva, što se imalo prije otprilike mjesec dana.

Što se tiče prelaska na online nastavu viših razreda osnovnih škola, osim onih županija koje su to uvele u početku kao Varaždinska, rekao je kako je loše stanje i u Primorsko-goranskoj i u Međimurskoj županiji, te da imaju najavu za prelaz na C model izvođenja nastave u višim razredima osnovne škole i u Istarskoj županiji.

Iz ostalih županija, za sada nema, najava da bi prelazile  na C model za više razrede osnovnih škola, napomenuo je, prenosi Hina.

Na novinarsko pitanje postoje li planovi za online nastavu u drugom polugodištu, Fuchs je izrazio nadu da to neće biti potrebno.

Podsjetio je kako se cijelo vrijeme nastavne jedinice rade dvije sedmice unaprijed kako bi u slučaju bilo kakve potrebe svi mogli koristiti te materijale.

Povratak u klupe ovisiće u prvom redu o epidemiološkoj situaciji. Nadam se da će se ona do tada znatno popraviti i da će se učenici moći vratiti u razrede, jer nema alternative poučavanju licem u lice, istakao je hrvatski ministar.

Preporuke za nastavnike za online školu su, rekao je, iste kao na samom početku školske godine. Izvođenje nastave u realnom vremenu poželjno je svugdje gdje za to postoje tehničke mogućnosti – kako u školama tako i kod samih učenika kod kuće, naglasio je.

Podsjetio je da rad škola u prvom redu organizuaju dirtektori. Ako neki nastavnik može od kuće držati nastavu licem u lice, mi se tu u načelu nećemo miješati kao ministarstvo, to je odgovornost dirtektora, napomenuo je Fuchs, dodavši da nastavnik koji nastavu ne može držati od kuće, onda to mora raditi iz škole.

(Fena)