Lišena slobode dvojica osumnjičenih za ratni zločin na području Foče

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Foče lišili su slobode Spomenka Novovića, rođenog 1966. godine u Foči i Borislava Pjanu, rođenog 1968. godine u Foči, zaposlen kao aktivni policijski pripadnik MUP-a RS, Foča, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Novović i Pjano su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematskog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člaa 172. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović, tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Takođe, osumnjičeni Novović tereti se da je učestvovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)