Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se akcija “Wolf”

Po nalogu Tužilaštva BiH, provodi se akcija “Wolf”, koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za nezakonit promet velike količine akciznih proizvoda, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu, gdje koordinira rad policijskih službenika koji učestvuju u akciji.

U akciji učestvuje više od 250 policijskih pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

Pretresi se vrše na ukupno 20 lokacija, a meta operacije je 14 osumnjičenih osoba, uglavnom sa područja Foče i okoline, koje su pod istragom i terete se da su djelujući kao organizovana grupa, vršile krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Izvršenje krivičnih djela, realizovano je za vrijeme pandemije Covid 19, u Bosni i Hercegovini.

Prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400.000 KM.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelovali kao organizov grupa sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima u izvršenjima krivičnih djela.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)