Sedam osoba lišeno slobode zbog ratnog zločina na području Zvornika

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su locirali, u saradnji sa MUP-om TK i MUP-om RS-a, identifikovali i lišili slobode osumnjičene: Šemsudina Muminovića (1962), Džema Galjića (1963), Ćamila Ahmetovića (1965), Rasima Omerovića (1968), Asima Alića (1959), Fadila Mujića (1948) i Ismeta Memića (1970), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematskom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, učetvovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)