Tegeltija predao pisanu ostavku

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Herecegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija danas je u nastavku dvodnevnog zasjedanja ovog regulatornog tijela predao pisanu ostavku, nakon što su članovi Vijeća izglasali zaključak kojim ga obavezuju da to učini.

Naime, većina članova VSTV-a izglasala je zaključak „da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas preda pisanu ostavku, a da Vijeće odredi jednog člana VSTV-a koji će predstavljati instituciju do izbora novog člana iz osnovnih i okružnih sudova RS, kako bi Vijeće u punom sastavu moglo pristupiti izboru novog Predsjedništva VSTV-a“.

Kako je prethodno saopštila potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan, na temelju održane rasprave nakon Tegeltijine ostavke i novonastale proceduralne situacije iskristalisana su tri moguća zaključka, te je osim prvog koji je izglasan predočila i još dva zaključka.

Po njenim riječima, drugi zaključak bio bi „da predsjednik danas preda pisanu ostavku i da se pristupi izboru predsjednika“, a treći je „da predsjednik preda pisanu ostavku danas, a prije toga zakaže novu sjednicu VSTV-a i uputi zahtjev Vrhovnom sudu RS za izbor novog člana ispred osnovnih i okružnih sudova“.

Nakon što je Tegegeltija predao pisanu ostavku, data je pauza kako bi to ostavka bila protokolisana u Sekretarijatu VSTV-a i stupila na pravniu snagu.

(Fena)