Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove bilo magle i niskih oblaka. U Hercegovini i na jugozapadu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bugojno i Drvar -3 steepena, Jajce i Livno -1, Bihać, Bjelašnica i Zenica 0, Sanski Most i Sarajevo 1, Ivan-sedlo i Tuzla 2, Gradačac, Grude i Široki Brijeg 3, Mostar 4, Neum 8 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Po kotlinama i uz riječne tokove, u jutarnjim satima sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura od 5 do 11, na jugu do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će se djelimično popraviti, pretežno zbog blagog zatopljenja sredinom dana.

U unutrašnjosti, tokom jutra i večeri će još uvijek biti tmurno, maglovito i prohladno, stoga je i dalje preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima i redukovati boravak na otvorenom, naročito osjetljive grupe stanovništva poput djece, hroničnih bolesnika i starijih osoba.

Na jugu ugodnije, uz više temperature vazduha.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Pojačan oprez vozačima savjetujemo zbog jutarnje magle koja smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Zenica, kao i magistralne puteve: Vitez-Travnik-Donji Vakuf, Ključ-Sanski Most-Prijedor, Bihać-Cazin-Velika Kladuša i Livno-Kamensko. Na moguću poledicu upozoravamo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Deminerski radovi izvode se na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik u mjestu Blaževac. Od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Tuzla.Kalesija, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

U noćnim satima (od ponoći do 05 sati ujutro) izvodit će se radovi na održavanju rasvjete u tunelima Sikola 1 i Sikola 2 (na magistralnom putu M-17 kod Maglaja), zbog čega će dolaziti do povremenog zatvaranja jedne saobraćajne trake, uz regulisanje semaforima.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)