Čović, Plenković, Kordić: Mostar mora biti ono što jest, pravi svjetionik onog multietničkog i svakog drugog pozitivnog ambijenta u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović održao je danas online sastanak s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Online sastanku prisustvovali su dr. Mario Kordić, nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsku izbornu jedinicu Mostar i Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i svi nosioci lista HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Predsjednik Čović zahvalio se predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, koja intenzivno zadnjih godina jasno nastoji ojačati evropski put i evropsko promišljanje Bosne i Hercegovine.

“U nedelju 20. decembra, održavaju se lokalni izbori u Mostaru i htjeli smo čuti zajedničku poruku ohrabrenja za sve stanovnike Mostara a ujedno zahvaliti se vama i vašim saradnicima u Vladi Republike Hrvatske, na pruženoj pomoći u svim segmentima. Gdje god smo trebali vašu pomoć, rado ste se odazvali, bez obzira radi li se o Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, zdravstvu, našim borcima, Sveučilištu, kulturnim projektima ili drugim aktivnostima”, naglasio je predsjednik Čović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svome obraćanju istakao je punu i čvrstu podršku dr. Mariu Kordiću, nosiocu liste Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za Gradsku izbornu jedinicu Mostar, kao i svim kandidatima i listama Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za predstojeće lokalne izbore u Gradu Mostaru.

“Nakon dugih 12 godina ovi izbori zasigurno su od velike važnosti za Hrvate na području Mostara, a možda i odlučujući za dobrobit nam hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ovi izbori sve nas snažno obvezuju na nastavak kontinuiranog djelovanja na gospodarskim i socijalnim projektima u Mostaru predstavljenih od mladih, ambicioznih i iskusnih kandidata koji su predstavili jasan izborni program. Uz aktivan rad, elan, požrtvovnost, znanje i iskustvo s naznačenom vizijom i ciljevima u budućnosti uz bolju kvalitetu života i sigurnost, gradit ćemo bolji Mostar.. Svi smo svjesni trenutne situacije vezane za prava Hrvata u BiH, jedina politika koji može braniti prava Hrvata, je politika zajedništva. Nastavimo kroz izgrađeno zajedništvo ostvariti političku ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, te napredak BiH na putu prema članstvu u EU i NATO-u, pri čemu imate našu bezrezervnu podršku. Zajedno smo na istom putu, imate našu podršku i siguran sam da ćemo ostvariti planirane ciljeve nakon izvrsnih rezultata Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hecegovine decembra. Kao naša sestrinska stranka, ostanite konstruktivna politička snaga te predvodnik evropskog puta i privrednih reformi za izgradnju kvalitetnije budućnosti čitave BiH, a posebno Mostara. U Mostaru 20. decembra biramo kvalitetu života i sigurnost”, istakao je Plenković.

(NovaSloboda.ba)