Mostarske stranke podržale gradnju spomenika Mujagi Komadini na Musali

Više političkih stranaka i kandidata na predstojećim izborima za Gradsko vijeće Mostara izrazilo je spremnost podržati izdvajanje finansijskih sredstava u mostarskom budžetu za 2021. godinu za izgradnju spomenika Mustafi Mujagi Komadini, mostarskom gradonačelniku s početka 20. vijeka.

Inicijativni odbor za izgradnju spomenika podsjetio je da je inicijativa pokrenuta prije sedam i po godina.

U samo dva dana pokretači ideje: advokat Josip Muselimović, bivši gradonačelnik Mostara Radmilo Braca Andrić i preduzetnik Edin Batlak, prikupili su blizu dvjesto potpisa podrške Mostaraca svih nacionalnosti, čime je potvrđen opći građanski konsenzus oko imena gradonačelnika, koji je ostavio najsnažniji pečat u prošlosti Mostara.

Putem Ureda gradonačelnika Bešlića i Službe za urbanizam i građenje osigurane su potrebne saglasnosti za podizanje spomenika u povijesnom centru grada, na trgu Musala, u neposrednoj blizini Gradske banje, koja je izgrađena uoči Prvog svjetskog rata.

Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mičkovića, na osnovu koje se dobila saglasnost Federalnog zavoda kulturno-istorijskog nasljeđa, ali u proteklih sedam godina nije osigurana finansijska podrška u gradskom budžetu, priopćio je Inicijativni odbor za izgradnju spomenika.

Dodaje se kako su tu inicijativu u pismenoj formi podržale članice Koalicije za Mostar 2020 (SDA, DF, SBB, PBS, SBiH), SDP BiH kao članici BH bloka, HDZ 1990, Platforma za progres i Nezavisna lista ”Pravo na grad”.

“Stanovito razumijevanje za inicijativu iskazale su Lista ‘Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar’ i Naša stranka, koja je članica BH Bloka. Nadamo se da i ostali pozvani akteri koji pismeno nisu odgovorili na naš poziv to nisu učinili usljed velikih predizbornih aktivnosti s obzirom da su u ranijem periodu iskazivali simpatije prema inicijativi”, poručili su iz Inicijative.

Istakli su kako vjeruju da će u vijećničkoj proceduri usvajanja gradskog budžeta za 2021. godinu svi vijećnici budućeg Gradskog vijeća potvrditi da oko imena Mujage Komadine postoji mostarski politički i društveni konsenzus.

(Fena)