Utvrđen prijedlog ugovora o finansiranju između BiH i EIB-a za Koridor 5c

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), Koridor 5c Medakovo – Poprikuše, vrijedan 340 miliona evra.  

Dionica Medakovo – Poprikuše sastoji se od dva dijela i to Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Na ovim dionicama autoputa planirana je izgradnja više mostova, tunela i odmorišta u periodu od  2021. do 2025. godine.   

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 391 milion eura, od čega EIB kredit iznosi 340 miliona eura, a vlastita i druga sredstva 51 milion eura. Alokacija kredita je na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od šest godina.   

Projekat se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na ovoj trasi, oko 35 km duge dionice autoputa panevropskog Koridora 5c koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem. Dio je većeg programa izgradnje Koridora 5c (ukupne dužine 335 km) na teritoriji BiH, čiji je cilj podizanje funkcionalnosti postojećeg putnog koridora sjever – jug na viši nivo, uz istovremenu izgradnju moderne infrastrukture i povećanu bezbjednost i kapacitet puta.

Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.  

V. B.

(NovaSloboda.ba)