Delegacija EU, ambasade SAD i Velike Britanije, OSCE-a i OHR-a pozvali građane Mostara da glasaju

U nedelju, 20. decembra, građani Mostara će imati priliku da glasaju na prvim lokalnim izborima od 2008. godine. Mi, dolje potpisani, pozivamo sve Mostarce da učestvuju u ovom demokratskom procesu, posebno mlade generacije koje možda ranije i nisu imale priliku, stoji u zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU, ambasade Velike Britanije i SAD,  Misije OSCE-a u BiH i Ureda visokog predstavnika

„Upućujemo pohvale Centralnoj izbornoj komisiji BiH za organizovanje izbora u Mostaru neposredno nakon što su provedeni Lokalni izbori 2020., u saradnji sa Gradskom izbornom komisijom Mostar, u teškim okolnostima. Izbori moraju proteći u mirnom okruženju i u skladu sa važećim zakonskim okvirom i međunarodnim standardima. Svima koji učestvuju u ovom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno vrše svoje dužnosti u skladu sa postojećim pravilima i procedurama.

Imajući u vidu trenutnu pandemiju covida-19, apelujemo da se ispoštuju odgovarajuće mjera zaštite u procesu glasanja i brojanja glasova, te pozivamo nadležne organe da osiguraju svu potrebnu zaštitnu opremu i osiguraju poštivanje zaštitnih mjera na biralištima kako bi se obezbijedilo sigurno okruženje.

Konačno, pozivamo sve stranke i nezavisne kandidate koji budu izabrani u Gradsko vijeće Mostara da što prije provedu rezultate izbora nakon njihove ovjere i izaberu gradonačelnika. Mostarci, koji su toliko dugo čekali da ostvare svoja prava, zaslužuju Gradsko vijeće koje će biti u potpunosti posvećeno služenju njihovim interesima“, stoji na kraju zajednuičke izjave.

(NovaSloboda.ba)