Đidelija: Pokazati demokratski karakter i izabrati vlast kakva nam treba

Želim pozvati sve učesnike u izbornom procesu da izbore u Mostaru, u nedelju, 20. decembra, provedemo u fer, poštenom i demokratskoj atmosferi, a biračima poručujem da izađu i glasaju, jer to je dan kad oni donose odluke i izbori su njihovo pravo, istakao je u petak u Mostaru predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar.

¨Građani Mostara zadnji put su svoju vlast, odnosno vijećnike u Gradsko vijeće Grada Mostara birali prije 12 godina. Nažalost, to pravo im je bilo uskraćeno na lokalnim izborima održanim u BiH 2012., odnosno 2016. godine, iz svima dobro poznatog razloga. Nakon što su se stekli zakonski uslovi, CIK BiH je 23. jula ove godine raspisao izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara za nedelju, 20. decembar. Neposredni izbori raspisani su za izbor 35 vijećnika u GV Mostara, koji se biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje Mostara i šest izbornih jedinica gradskih područja iz kojih se biraju 22 vijećnika, što znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića”, kazao je Bakalar.

Dodao je kako se iz Gradske izborne jedinice bira 13 vijećnika.

“U Gradskom vijeću biće zastupljeno najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Izborna jedinica gradskog područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 3 (Jugoistok) i gradskog područja 4 (Jug) biraju po dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika i Izborna jedinica gradskog područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika. Ni jedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u GV Grada Mostara”, kazao je Bakalar.

Na glasačkim listićima naći će se, kako kaže, ukupno 370 kandidata.

“Riječ je o 31 političkom subjektu, od čega 22 političke stranke, četiri neovisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista nezavisnih kandidata. Centralni birački popis za izbore u Mostaru zaključen je 11. novembra i u njega je upisano 100.864 birača, od čega 96.797 birača, koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsutnosti, 34 za glasanje lično i 3.985 birača za glasanje putem pošte”, naveo je predsjednik CIK-a BiH.

Naglasio je kako će se glasati na 150 redovnih biračkih mjesta i 16 biračkih mjesta u odsustvu.

“Biračka mjesta u odsustvu nalaze se u Velikoj Kladuši, Banjoj Luci, Tuzli, Jajcu, Žepču, Zenici, Olovu, Bugojnu, Širokom Brijegu, Jablanici, Nevesinju, Gacku, Čapljini, Bileći i Trebinju. Takođe, Gradska izborna komisija Mostar odredilo je ukupno 16 redovnih mobilnih timova putem kojih će glasati 873 birača, te planira odrediti dodatnih devet posebnih mobilnih timova putem kojih će glasati birači koji na dan izbora budu u samoizolaciji. Po neslužbenim informacijama, do sada su Gradskoj izbornoj komisiji Mostar upućena 184 zahtjeva za glasanje putem posebnih mobilnih covid timova”, kazao je Bakalar.

Istakao je kako je za posmatranje izbora u Mostaru akreditovano ukupno 1.717 promatrača.

“CIK BiH je za posmatranje izbora u Mostaru akreditovao ukupno 361 posmatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditovala 1.356 posmatrača iz 21 političkog subjekta”, kazao je Bakalar.

Naveo je, takođe, kako se biračka mjesta otvaraju u nedelju, 20. decembra, u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati, kao i da u subotu, 19. decembra, od 7 sati počinje izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik Gradske izborne komisije Mostar Hilmo Đidelija kazao je kako je predizborna kampanja bila izuzetno demokratska i kako je protekla u skladu s važećim propisima.

“Lokalna izborna komisija nije imala niti jedan prigovor, a ni ja nemam nikakvih saznanja da se dogodilo bilo kakvo ozbiljnije kršenje te predizborne kampanje. Nadam se da će i izborni dani proteći u tom duhu i da ćemo mi Mostarci pokazati svoj demokratski karakter i da ćemo izabrati onakvu vlast kakva nam treba i koja će nas voditi u naredne četiri godine”, istakao je Đidelija.

(Fena)