Podignuta optužnica protiv devet osoba za ratni zločin u Novoseocima

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Milanq Tupajića, rođenog 1954. godine, Knežina, Sokolac, Dragomira Obradovića zv.”Dragan”, rođenog 1950. godine, Krševi, Sokolac, Momčila Pajića, zv.”Paja”, rođenog 1955. godine, Sijerci, Sokolac, Alekse Gordić zv.”Aco”, rođenog 1968. godine u Han Pijesku, Miladina Gaševića, zv.”Ćirko”, rođenog 1961. godine, Vidrići, Sokolac, Momira Kezunovića, zv.”Keza”, “Roki”, “Pašo” i “Meca”, rođenog 1957. godine, Vidrići, Sokolac, Branislava Kezunovića, zv.”Miki”, rođenog 1959. godine, Vidrići, Sokolac, Željka Gaševića, zv.”Gašo”, rođenog 1968. godine, Vidrići, Sokolac i Jadrankq Šuka, rođenog 1957. godine, Sokolac, saopšteno je iz Tužilaštva BiH,

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematskog napada TO, VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sokolac i okolice, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, komandanta i pripadnika 2. romanijske motorizovane brigade (2.rmtbr.) VRS, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21./22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D. K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu, kako bi bili transportovani prema Sarajevu.

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportovali do smetljišta na Ivan Polju, opština Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije grupe doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

Na tom mjestu, ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine, pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubistava.

Nakon počinjenog zločina i ubistva, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište, gdje je počinjena egzekucija žrtava.

Optuženi se terete za krivično djelo-zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za zločin u Novoseocima, Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv osumnjičenog Radislava Krstića, koji je u MKSJ u Den Haagu, osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Takođe, Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, preduzelo je aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti sa kanadskim vlastima i preduzete aktivnosti sa ciljem izručenja navedenog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)