RAK: Zabrana medijskog praćenja izbornih aktivnosti

Regulatorna agencija za komunikacije BiH podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija koji svojim signalom pokrivaju područje Grada Mostara na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 20.12. 2020. godine.

U poglavlju 16. Mediji u izbornoj kampanji, Izbornog zakona BiH, član 16.11 se kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.  Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 19. decembra 2020. godine u 07:00 sati, a trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u Gradu Mostaru do nedelje, 20.12.2020. godine do 19:00 sati.

Agencija, takođe, podsjeća na član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi: “U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.”

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 18. decembra u 07:00 sati i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u Gradu Mostaru u nedelju, 20. decembra 2020. godine, saopšteno je iz RAK-a BiH.

(NovaSloboda.ba)