U Hercegovini i na jugozapadu Bosne sunčano, u ostatku zemlje oblačno

Jutros je u Hercegovini, na jugozapadu i jugozapadu Bosne sunčano vrijeme. U ostatku naše zemlje preovladava magla i niske naoblaka. Ponegdje u Bosni je zabilježena slaba rosulja.

Temperature vazduha u 07 sati: Livno -4 stepena, Bjelašnica, Bugojno -3, Sarajevo-Bjelave -1, Grude, Zenica 0, Bihać, Ivan-sedlo, Tuzla 1, Gradačac, Sanski Most 2, Mostar 4, Neum 7 stepeni.

Danas će u Hercegovini, na zapadu, jugozapadu Bosne i na planinama preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku Bosne će preovladavati magla i nisko naoblačenje, uz djelimično razvedravanje poslije podne.

Vjetar slab južni i jugoistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 2 do 8, na jugu od 9 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Mada će preovladavati stabilno vrijeme, bez većih oscilacija, hladna jutra i noći bi mogli dovesti do jačanja tegoba kod hroničnih bolesnika, naročito astmatičara i osoba sa kardiovaskularnim problemima.

Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju, zaštiti od nižih temperatura, kao i izbjegavanju pretjeranih aktivnosti na otvorenom, obzirom na porast zagađenja vazduha.

U Hercegovini ugodnije, uz više sunca.

Poželjno je slobodno vrijeme iskoristiti za boravak u prirodi i na višim nadmorskim visinama.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i poledice

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na većini puteva u kotlinama i uz riječne tokove, zbog čega pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Zenica, kao i puteve na širem području: Sarajeva, Tuzle, Viteza, Travnika i Bugojna.

Na moguću poledicu upozoravamo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)