Zatvaranje kampa “Lipa” ponovo prolongirano, ovaj put za ponedeljak

Uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ponovo su prolongirali napuštanje i zatvaranje prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa, ovaj put za ponedeljak, 21. decembar. Rok je i drugi put prolongiran zbog molbe koja je stigla iz nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, potvrdilo je zaposleno osoblje u kampu “Lipa”.

Stav političkih predstavnika grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona o eventualnom povratku migranata i izbjeglica u nedavno zatvoreni prihvatni centar “Bira” i dalje je nepromijenjen. Kantonalni premijer Mustafa Ružnić i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić nekoliko su puta ponovili da neće dati saglasnost za ponovno otvaranje ovog migracionog centra u centru Bihaća, zbog ,kako su rekli, kontrole bezbjedonosne situacije i smanjenja pritiska na užu gradsku zonu.

Rješenje za ovu situaciju, odnosno pronalazak smještaja za oko 1.200 korisnika usluga kampa na lokalitetu Lipa, koji bi se trebao zatvoriti zbog trenutne neuslovnosti, očekuje se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(Fena)