Đidelija: Birališta zatvorena, izborni proces protekao bez većih problema

Birališta za lokalne izbore za Gradsko vijeće Mostara su zatvorena, potvrdio je Feni predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Mostar Hilmo Đidelija.

“Biračka smjesta su sva zatvorena. Trenutno se radi na prikupljanju podataka o postotku izlaznosti po biračkim mjestima, ali kad se sve sumira on će biti oko 55 posto”, kazao je Đidelija. 

Po njegovim riječima, nekih drastičnijih problema na biralištima nije bilo.

“Sitnih problema je bilo, ali oni niti su uticali niti mogu uticati na izborne rezultate”, dodao je Đidelija.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, na izborima za Gradsko vijeće Mostara do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 posto.

Mostarke i Mostarci, njih 100.864 s pravom glasa, mogli su glasati na 150 biračkih mjesta. Za glasanje putem pošte registrovano je 3.985 birača i biračica.

Izbore u Mostaru nadgledalo je ukupno 1.717 posmatrača. CIK je za nadgledanje izbora u Mostaru akreditirao 361 ppsmatrača, i to po pet promatrača političkih subjekata, 302 posmatrača udruga građana i 54 međunarodna posmatrača. GIK Mostar akreditovao je 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Za mjesto u Gradskom vijeću Mostara, koje broji 35 vijećnika, takmiči se 370 kandidata iz 31 političkog subjekta (22 političke stranke, 5 koalicija i 4 nezavisna kandidata).

(Fena)