Do 14 sati glasalo 38,1 posto birača, više nego na redovnim izborima

Posmatrači Koalicije ”Pod lupom” su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja do 14 sati. Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne), otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

Na 3 biračka mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 50 posto biračkih mjesta (do 10  takvih slučajeva).

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 32 posto biračkih mjesta, jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 4,2 posto slučajeva, tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta mjesta, a na 9 biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača.

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru do 14 sati je 38,1 posto sa marginom statističke greške od +/- 0,96 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti). To je veća izlaznost u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. 11. 2020. godine za 2,9 posto, što ohrabruje.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku https://bih2020.electionsobserver.org/neregularnosti/ .

(NovaSloboda.ba)