Jelena Zelenović Matone, rođena Mostarka, dobila je “Cyber Sentinel Global 2020 Award” za doprinos domenu kibernetske sigurnosti u svijetu

Jelena Zelenović Matone, rođena Mostarka, dobila je “Cyber Sentinel Global 2020 Award” za svoj neizmjeran doprinos domenu kibernetske sigurnosti u svijetu!

Jelena je nagrađivana mnogim nagradama za svoj neumorni doprinos u svom domenu tokom njene karijere. Neprestano radi na poboljšanju polja cyber sigurnosti i globalno pomaže u prilikama koje joj se nađu na putu.

„Kako naša globalna digitalna ekonomija i društvo nastavljaju rasti, naši zajednički napori da osiguramo našu digitalnu infrastrukturu i zaštitimo naš cyber prostor biće presudni. Svi se moramo okupiti i ozbiljno razmisliti o ekonomskim, političkim i ljudskim izazovima koji nam neizbježno dolaze. Mi se ovde trudimo da to napredujemo na našem globalnom nivou i sa sigurnošću možemo reći da smo u tome uspjeli budući da jesmo tu gdje jesmo. Izuzetna mi je čast što sam izabrana za CISO Sentinel na globalnom nivou!“, kaže Jelena.

Jelena Zelenović Matone je 24. oktobra 2019. godine priznata za najboljeg šefa za informacionu sigurnost (CISO) za državu Luksemburga. Prestižna titula dodijeljena je tokom Nedelje kibernetičke sigurnosti u Luksemburgu, uz podršku premijera Luksemburga.

Tokom ceremonije dodjele nagrada, Jelena je posebno istakla da ova nagrada pripada svim ljudima koji su joj pružili podršku – porodici, prijateljima, kolegama, vršnjacima i sjajnim menadžerima / mentorima koje je imala zadovoljstvo upoznati i raditi sa njima.

„Sretna sam kad vidim da vlada Luksemburga posvećuje veliku pažnju ekosistemu cyber sigurnosti. Za mene ova nagrada prepoznaje i moj rad i moju strast. Ali, to definitivno dijelim s mnogim ljudima – prvenstveno sa svojim sistemom podrške, suprugom, kao i ocem i majkom“, istakla je Jelena.

Pionir tehnologije

Jelena je trenutno šef za kibernatiku u Evropskoj Investicionoj banci. Karijeru je započela kao IT SOX savjetnica u Torontu, a ubrzo je krenula u sazrijevanje kontrola i najboljih praksi.

Učestvuje u raznim radnim grupama za poboljšanje okvira kibernetske sigurnosti i postavljanje jedinstvenih standarda, održava obuke i govore, pruža tehničku pomoć (između ostalog EBRD-u, UN-u i MMF-u), a nedavno je citirana kao tehnološki pionir za svoju prethodnu ulogu u ESM-u.

 „Nadam se da će se više žena pridružiti IT zajednici“, kaže ona. „To je još uvijek sazrijevajuće polje, jer se dinamični krajolik cyber sigurnosti mijenja iz dana u dan. Uvijek postoji puno izazova i novih stvari koje se mogu naučiti, a informatičke vještine se mogu primijeniti ne samo u velikim organizacijama, već i u pomoći zajednicama “.

Takođe je interesanto pomenuti da ju je Women4Cyber imenovao za novu predsjednicu za Luksemburg u decembru 2020 godine.

Kako naše čestitke idu Jeleni, koristimo ovu priliku da saznamo više o Women4Cyber i o tome šta će podrazumijevati njeno predsjedništvo.

Šta je Women4Cyber?

Women4Cyber nova je inicijativa Europske organizacije za kibernetsku sigurnost (ECSO) koja je započela u januaru 2019.godine  Pored podizanja svijesti žena o informacijskoj i komunikacionoj tehnologiji (ICT), Women4Cyber cilja na vrlo složeno područje kiberne sigurnosti.

Uprkos sve većem interesu, industrija cyber sigurnosti još uvijek mora napraviti puno napretka kako bi privukla i zadržala žene u ICT profesiji. Ideja koja stoji iza pokretanja ove inicijative ECSO-a je razviti rješenja i resurse za žene koje razmatraju ili ponovno ulaze u karijeru u kibernetičkoj sigurnosti.

Jelena želi da W4C učini važnom inicijativom u ekosistemu Luksemburga. Njen prvi cilj kao predsjednice je da W4C identifikuje perspektivne žene na polju cyber sigurnosti i pozove ih da se pridruže udruženju, kako bi poboljšali svoju vidljivost, kao i proširili mrežu W4C.

Udruženje, takođe, planira događaje i programe obuke, uz podršku agencije Ministarstva ekonomije, Securitymadein.lu. Sve aktivnosti Women4Cyber Luxembourg pomoći će smanjiti razlike u vještinama i podstaći rodnu inkluziju na polju cyber sigurnosti.

“Kontinuirana borba za provođenje meritokracije nezavisno o polu, izgledu, vjeri, porijeklu ili bilo kojoj drugoj neradnoj stvari izazov je 21. vijeka, a ne samo za udruženje Women4Cyber“, naglašava Jelena.

R. M.

(NovaSloboda.ba)