Nelson i Sattler pozvali buduće mostarske vijećnike na konkretno djelovanje

Američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler posjetili su danas Mostar, te su tom prilikom pozvali buduće gradske vijećnike na konkretno djelovanje nakon izbora.

Dvojica dužnosnika su nakon posjete pozivnom centru Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, u izjavi novinarima, ukazali na važnost održavanja mostarskih lokalnih izbora te su pozvali građane Mostara, ako već nisu, da do 7 sati obave svoju građansku dužnost.

“Mostarski izbori vjerovatno su privukli najviše pažnje od svih izbora u Evropi ove godine. Nakon 12 godina, građani napokon imaju priliku birati lokalne lidere”, kazao je ambasador Nelson.

Istakao je kako je odziv birača za sada dobar, ali da se nada da će biti još bolji, te je još jednom pozvao birače da izađu i glasaju.

“Što veća izlaznost, to će biti jasniji rezultati, a samim tim i jasnija poruka za izabrane lidere šta je to s čim se trebaju uhvatiti u koštac i šta je to na što trebaju fokusirati svoju pažnju kako bi počeli rješavati pitanja od interesa za građane”, poručio je američki ambasador.

Šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, takođe, je izrazio zadovoljstvo izbornim procesom i naglasio jako važnim što građani Mostara, nakon 12 godina, imaju priliku birati.

“Druga moja poruka je ta da je sutrašnji dan jednako važan kao i današnji. Moramo pokazati građanima ovog grada da se okreće novi list i novo poglavlje”, izjavio je Sattler.

Pri tom je uputio apel budućim vijećnicima na konkretno djelovanje nakon izbora, odnosno na što brže formiranje Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika, kako bi se počela rješavati goruća pitanja u gradu.

Nelson i Sattler zahvalili su svim građanima Mostara koji su glasali danas i koji će to tek učiniti, te svima koji su pomogli u organizaciji lokalnih izbora u Mostaru.

(Fena)