WHO u kontaktu s britanskim zvaničnicima zbog nove verzije koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.

“Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost”, naveli su iz WHO-a.

Novi soj koronavirusa identifikovan u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim, te bi vakcina i dalje trebala biti efikasna, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i naučnici.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

“Trenutno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utiče na vakcinu i načine liječenja. U toku su hitna istraživanja, koja bi to trebala i potvrditi”, dodao je Whitty, prenosi N1.

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija evropska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. decembra je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dat osobama treće životne dobi i njegovateljima.

(Fena)