HDZ BiH: Preko noći ukradene hiljade hrvatskih glasova, pozivamo na istragu

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar najoštrije osuđuje malverzacije izbornim rezultatima u Gradu Mostaru i već poznatu i neskrivenu krađu hiljade glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara, stoji u današnjem saopštenju GO HDZ BiH Mostar.

„Odgovorno tvrdimo da se nastavlja raditi izborni inženjering, nakon zatvaranja birališta, a sa hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje.

Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali. Nakon 16 sati od zatvaranja birališta nemamo izbrojane glasove za Grad Mostar. Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih hrvatske stranke. Ko je ukrao te glasove i/ili ih prebacio drugim političkim opcijama.

Naglašavali smo kako CIK BiH i Gradska izborna komisija, nadležne institucije za provođenje izbora, moraju biti nezavisne od političkog utjicaja, garantuje transparentnost i demokratski izborni proces, a u Mostaru to nije slučaj.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar poziva međunarodne partnere i predstavnike međunarodne zajednice, sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog gorućeg problema i očitih izbornih manipulacija koje ruše evropski put, stabilnost i napredak“, navodi se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)