Potvrđena optužnica protiv Hamdije Lipovače i drugih

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Opštinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače (44), te Jasmina Hošića (42) i Mahira Midžića (40) iz Bihaća zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi počinio krivično djelo – zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a da su drugoooptuženi i trećeoptuženi pomogli u činjenju tog krivičnog djela.

Osnovano se sumnja da su optuženi u novembru 2014. godine, nakon što su dogovorili štampanje i postavljanje reklamnog materijala za političku stranku SDP BiH sa štamparskom firmom, pronašli posrednika kome je tadašnji premijer iz tekuće rezerve budžeta USK isplatio iznos od 5.000,00 KM.

Iznos je predstavljen kao jednokratna novčana pomoć posredniku, a ovom radnjom je za političku stranku SDP BiH pribavljena korist u vidu ispunjenja dijela novčane obaveze prema štamparskoj firmi, saopšeno je iz Tužilaštva USK.

Kako se nadalje navodi, u toku istrage Tužilaštvo je saslušalo brojne svjedoke i prikupilo više desetina materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici kod Opštinskog suda u Bosanskoj Krupi, navodi se u saopštenju.

(Fena)