Dan Hajrudina Šibe Krvavca program posvećen reditelju, majstoru žanra

Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj u povodu obilježavanja 94. rođendana bosanskohercegovačkog reditelja, koji je pomjerio granice bh. kinematografije i kulture, biće upriličen večeras u kinu Meeting point u Sarajevu.

Poseban je to program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 94. rođendan jednog od najvećih bosanskohercegovačkih filmskih autora, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu.

Snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju.

Na taj način, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH nastavlja naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni uticaj, jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali zbog prirode posla nisu jasno vidljivi.

“Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih BiH umjetnika”, navodi se u saopštenju Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

U kinu Meeting Point večeras će u 19 sati o filmu “Most” govoriti Faruk Lončarević, a poslije predavanja biće prikazano to ostvarenje.

(Fena)