HNS: CIK BiH mora podnijeti ostavke, više od 46 posto biračkih mjesta je neregularno prebrojeno

Odluka Centralne izborne komisije BiH o ponovnom prebrojavanju čak 70 (od 150) biračkih mjesta u Mostaru potvrdila je sumnje o teškim neregularnostima i manipulacijama koje je Hrvatski narodni sabor (HNS) jutros predočio javnosti. U nedelju od 17 sati imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, što se ne može racionalno objasniti, jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka. Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19 sati, prestaju bilo kakve informacije o daljem postupku prebrojavanja, što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces, stoji u saopštenju Ureda za informisanje HNS-a.

Nadležne institucije za održavanje izbora u svim evropskim državama, kako se navodi, prebroje uzorke od više stotina hiljada glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da nikakve informacije javnost ne može dobiti i 37 sati poslije zatvaranja biračkih mjesta.

“Uz izborni inženjering koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, CIK BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti, gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili ih se uopšte ne prebrojava. Najveću odgovornost ovakvog postupanja snosi upravo ispolitizovana CIK BiH, koja je nakon mostarskog sporazuma, ukrala demokratiju svim Mostarkama i Mostarcima. Odluka CIK-a BiH potvrdila je opravdane sumnje o kompromitaciji izbora, što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces jučerašnjeg istorijskog dana za sve stanovnike Mostara. Nakon ovakvog skandala neviđenog razmjera, posebno u Mostaru, koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova Centralne izborne komisije BiH, jer nisu u mogućnosti uspostaviti standarde i uslove za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve dalje aktivnosti koje slijede”, ističe se u saopštenju HNS-a.

(NovaSloboda.ba)