Nastavlja se generalni štrajk zdravstvenih radnika HNK-a

Opštinski sud u Mostaru u utorak je ukinuo privremenu mjeru zabrane provođenja i organizovanja štrajka Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko neretvanskom kantonu, te će zdravstveni radnici u ovom kantonu, kako su najavili, u četvrtak nastaviti s generalnim štrajkom.

“S ponosom i dostojanstveno objavljujemo veliku pobjedu zdravstvenih radnika širom HNK-a. Jutros je Opštinski sud Mostar donio rješenje kojim se stavlja van snage privremena mjera zabrane provođenja i organizovanja štrajka Reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar u svim zdravstvenim ustanova širom tog kantona”, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković.

Dodao je kako će generalni štrajk zdravstvenih dradnika započeti u četvrtak, 24. decembra.

“Mi ćemo već u četvrtak ponovo započeti generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama na osnovu sporazuma koji smo već ranije potpisali s našim poslodavcima”, istakao je Vuković.

Ponašanje Vlade HNK-a i resornog ministra zdravstva ocijenio je sramotnim.

“Sram da bude Vladu HNK-a, resornog ministra zdravstva i ostalih koji su nas doveli do toga i izveli pred sud da na taj način budemo poniženi i da naš štrajk pokušaju proglasiti nezakonitim”,naglasio je Vuković.

Poručio je kako od Vlade HNK-a i resornog ministarstva zdravstva očekuju da ih što prije pozovu kako bi dogovorili i potpisali kolektivni ugovor “na zadovoljstvo svih njihovih članova”.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako su vjerovali u sudstvo i pravednost, te kako je ovo pravna pobjeda sindikata.

“Od samog početka vjerovali smo u naše sudstvo, vjerovali smo u našu pravednost, da je sve ono što radimo sukladno zakonu, a to smo danas i dokazali. Ovo je pravna pobjeda sindikata”, poručio je Anić.

Istakao je kako će, uprkos štrajku koji počinje u četvrtak, svi oni koji su u bolnici imati punu zdravstvenu njegu, te da ni u kome trenutku neće osjetiti štrajk, dodajući kako kolaps očekuju u ambulantama.

“Nažalost, primorani smo ponovno stupiti u generalni štrajk, kako bi se izborili za svoja prava. Svi pacijenti koji leže na odjelima, bilo to u ‘covid bolnici’ ili nekom drugom odjelu bolnice, biće zbrinuti i imaće punu medicinsku zaštitu. Kolaps će, kao i ranije, nastati posebno u ambulantama. Vlada HNK-a može u svakom trenutku obustaviti štrajk tako što pozove sindikat na razgovor i potpiše kolektivni ugovor”, poručio je Anić.

(Fena)