Sindikat HT-a Mostar ponovno pozvao Upravu na potpisivanje kolektivnog ugovora

Sindikat HT-a Mostar i radnici HT Eronet organizovali su mirni protest ispred uprave HT-a Mostar kako bi još jednom ukazali na problem nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovor za područje telekomunikacija u FBiH.

“Zaključenjem granskog kolektivnog ugovora, radnicima se daje sigurnost u smislu da im neće smanjivat plata ili pogoršavati uslovi rada”, kazao je novinarima predsjednik Sindikata HT-a Eronet Mostar Saša Živković.

Prema informacijama kojima Živković raspolaže, jedina sporna stvar da bi se granski ugovor zaključio je nepostojanje saglasnosti Uprave HT-a.

“Posljednje informacije koje smo dobile od kolega iz Sindikata BH Telecoma je da je premijer Federacije BiH obećao kako s njegove strane nema prepreke za zaključenje granskoga kolektivnog ugovora i da je jedina zapreka sada ostala Uprava HT-a, odnosno njihova saglasnost”, izjavio je Živković.

Podsjetio je kako se oko 1.350 radnika u HT-u i 3.500 radnika BH Telecoma već šest mjeseci “bez ikakva opravdanja uskraćuje za sve ono što imaju njihove kolege u ostalim javnim preduzećima”.

“Kada je ugovor istekao u julu, sindikati HT-a Mostar i BH Telecoma izašli su s prijedlogom, a resorno ministarstvo prihvatilo, da se tadašnji kolektivni ugovor produž na 12 mjeseci pod istim uslovima. To znači bez ikakvih povećanja prava radnika i troškova uprava tih preduzeća. Smatrali smo da je to u uslovima pandemije koronavirusa i nemogućnosti pregovaranja sasvim pošteno rješenje. Ali, do danas nam nije jasno gdje je ‘zapelo’ sa zaključenjem tog ugovora”, kazao je Živković.

Predstavnici Sindikata još jednom su pozvali Upravu HT-a da da pismenu saglasnost za zaključenje granskog kolektivnog ugovora, te su najavili nastavak štrajka, koji je započeo 9. novembra.

“Štrajk se nastavlja i trajaće dok organi, odnosno članstvo ne kaže da se prekine, a i u tom slučaju mi ćemo se za svoje zahtjeve boriti nekim drugim metodama. Od svojih zahtjeva ne odustajemo”. poručio je Živković.

(Fena)