Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo magle i niskih oblaka, a u Hercegovini i na planinama nešto sunčanije.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica i Livno -1 stepen, Bugojno 0, Ivan-sedlo 1, Grude, Jajce, Sarajevo i Zenica 2, Bihać i Gradačac 3, Mostar, Sanski Most i Tuzla 4, Neum 8 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom.

Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni.

Najvisa dnevna temperatura vazduha od 6 do 11, na jugu do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Blagi porast temperatura zraka pozitivno će djelovati na većinu ljudi, stoga bi hronični bolesnici i meteoropate sredinom dana mogli osjetiti djelimično olakšanje.

Zagađenje zraka biće i dalje izraženo, osobito u gradskim sredinama.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima i posvetiti pažnju oblačenju tokom jutra i večeri.

U Bosni bi mjestimična magla, takođe, mogla uzrokovati probleme osjetljivim osobama, na zapadu i u Hercegovini sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom kolovozu

Ovoga jutra se saobraća po vlažnom, odnosno mokrom kolovozu. Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima moguća je poledica u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Jutros vozačima skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost, zbog magle na širem području Sarajeva, Maglaja, Donjeg Vakufa, Jajca, Kiseljaka, Viteza, Bugojna, Orašja, Odžaka, Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Zbog radova na redovnom održavanju tunela Karaula na magistralnom putu Olovo-Kladanj, danas će se u vremenu od 09 do 15 sati saobraćati starom cestom.

Danas će, u vremenu od 12 do 13 sati, zbog neophodnih radova, tunel Crnaja (Konjic-Jablanica) ostati bez napajanja električnom energijom, pa vozače molimo da voze opreznije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)