Podignuta optužnica protiv Dominkovića, Živkovića i Bajraktarevića za primanje mita radi namještanja fudbaslkih utakmica

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Vladimira Dominkovića (1967.) iz Orašja, optuženog u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i predsjednika komisije za suce i suđenje Fudbalskog saveza FBiH, te Ilije Živkovića (1981.) i Kenana Bajraktarevića (1984.) iz Brčkog, optužene u svojstvu odgovornih osoba u Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskih sudija A liste Prve lige Federacije BiH, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020, saopštno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, u drugoj polovini 2019. godine, optuženi Dominković, organizovao grupu za organizovani kriminal, u smislu člana 1. stav 22. Krivičnog zakona BiH, radi počinjenja krivičnih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim fudbalskim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika fudbalskih klubova zahtjevali i primili mitou vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM, pa do skoro 7.000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat uticali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno dijelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih pripadnika državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentovana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za krivična djela Organizovani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom – primanje mita i drugih oblika koristi iz člana 380. KZ FBiH i krivičnim djelom primanje mita iz člana 319. KZ RS.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza.

U okviru postupka, tražiće se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obavljanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u fudbalskim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(NovaSloboda.ba)