Velika prilika za bh. turizam kroz međunarodni projekt PRONACUL

Velika prilika za bosanskohercegovački turizam došla je kroz početak projekta PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima.

Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma.   

Zajednička promocija Jadranskog područja kao turističke destinacije

Kroz projekat će se raditi na razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

U projektu sudjeluju organizacije iz niza europskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i BiH.

Udruženje za preduzetništvo i posao LINK iz Mostara će se, kao učesnik projekta, u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini – UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka Radimlja Stolac i Dugo Polje u Jablanici, gdje će se provoditi akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude. 

Hercegovačke nekropole postaju magneti za turiste 

Projekat PRONACUL znači veliku regionalnu promidžbu i stvoriće veliku priliku za razvoj domaće turističke ponude, smatra Maja Lopin, direktorica javne ustanove Radimlja Stolac, koja upravlja nekropolama Boljuni i Radimlja, koji su pod zaštitom UNESCO-a. 

„Iskustva iz okolnih država će puno značiti da vidimo šta mi ovde možemo prilagoditi i ponuditi što do sada nismo. Što raditi, prema kome se usmjeriti u kontekstu razvoja turizma i promocije“, ističe Maja Lopin.       

Direktorica muzeja Azra Đelmo i site manager projekta PRONACUL smatra da će projekat znatno doprinijeti promociji turističkih i kulturnih potencijala opštine Jablanica. 

Između ostalog, kroz aktivnosti projekta očekuje se da svoje pune potencijale dosegne i nekropola Dugo polje na Blidinju, u općini Jablanica, koja se nalazi na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a.

„Sama nekropola je locirana na turistički veoma posjećenoj lokaciji i lako dostupna posjetiocima. Ove aktivnosti u sklopu projekta će doprinijeti da nekropola privuče više turista. Primarni cilj nam je opremiti nekropolu zaštitnom ogradom i mobilijarom, te urediti ambijent nekropole, kako bi dostigla svoj puni potencijal“, istakla je Azra Đelmo.

Evropski partneri za jačanje BiH turističkih kapaciteta

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, potpomognuta radom niza partnerskih organizacija iz regije i Europe. PRONACUL okuplja aktere iz različitih sektora, sa znanjima, vještinama i kompetencijama relevantnim za ovo područje, od jedinica lokalne samouprave do razvojnih agencija.   

Kroz projekat će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda, koji će dovesti do drugačije percepcije i drugačijeg sadržaja i ponude prirodne i kulturne baštine. Kreiraće se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u Jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera. 

Metodologija će biti testirana i kasnije primijenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute.

(NovaSloboda.ba)