Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -1 stepen, Bihać i Gradačac 6, Banja Luka, Ivan-sedlo, Sanski Most i Tuzla 7, Doboj i Zenica 8, Jajce 9, Livno 10, Bugojno i Grude 11, Mostar i Sarajevo 12, Trebinje 13, Neum 16 stepeni.


Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati snijeg. Tokom noći na subotu, padom temperature zraka, susnježica ili snijeg u Bosni mogu padati i u nizinama.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U večernjim satima vjetar postepeno mijenja smjer na sjever.

Temperatura vazduha većinom između 6 i 12, a na jugu zemlje do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz nepovoljne biometeorološke prilike većina populacije biće lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteropata će se pojačati.

Opšta slika će, od jutarnjih sati, biti lošija u Hercegovini i Krajini, do kraja dana će se pogoršati u cijeloj zemlji.

Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom.

Osjećaj hladnoće postepeno će se pojačavati.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom kolovozu

Prema prikupljenim podacima, u većem dijelu BIH saobraća se po vlažnom kolovozu, uz pojačanu frekvenciju saobraćaja. Na širem području Zenice, Kaknja, Visokog i Posušja upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Pažnju skrećemo na sitnije odrone zemlje ili kamenja, kao i na povremeno jake udare vjetra na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Glamoča. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povodom praznika katoličkog Božića večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBIH.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Nević Polje-Kaonik, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)