“Presuda…” poručuje: Strah i šutnja ne smiju biti izbor

Na izmaku 2020. godine, eMTeeM publici nudi predstavu, koja podstiče na hrabrost govorenja i djelovanja, na osvajanje vlastitih sloboda uz jasnu poruku da strah i šutnja ne smiju biti izbor. U nedelju 27. decembra 2020. godine, na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 19,00 sati Mostarski teatar mladih igra 136. reprizu predstave “Presuda: Tiha likvidacija”.

Predstava je autorski projekat Seada Đulića  i zapravo je fragmentarni prikaz autobiografske borbe za opstanak eMTeeM-a i njegove umjetničke osobnosti.

Nakon izvođenja predstave u Zagrebu, tačno prije dvije godine, Katarina Kolega u online časopisu Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku, piše: “U predstavi “Presuda: Tiha likvidacija” Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kojemu prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče, poziva gledatelje na igru zvanu “kopanje po mom životu”. Tko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pritom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pritom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kojem nema podjela, već samo mostova”.

Iz eMTeeM-a obavještavaju da će redovnoj godišnjoj press konferenciji, koja će se održati u ponedeljak, 28. decembra, biti prezentiran ovogodišnji rad i predstavljen plan za narednu godinu, a biće saopštena i odluka o godišnjoj nagradi “Toni Pehar” za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama eMTeeM-a u godini na izmaku.

(NovaSloboda.ba)