Za veći izbor

Američki plus-size model Paloma Elsesser (28) obavlja svoju misiju: udaljavanje od stereotipa u modnoj industriji, veće raznolikosti tipova tijela i etničkih grupa.

Uvjerena je da njeni nastupi mogu dosta toga promijeniti. Zbog toga je ljetos učestvovala na većem broju modnih revija i snimanja, čak i sa poteškoćama vezanim za koronu: “Ako neko s veličinom 44, poput mene, otkaže reviju, možda neće biti nikoga ko bi mogao biti angažovan umjesto mene, a to ima posljedice”, rekala je Elsesser za “Vogue”, čiju januarskau naslovnicu krasi njena fotografija.

I tada u časopisima nema slika, niko ne vidi da odjevni predmet dobro stoji i na nekoj punijoj ženi, možda čak neće biti ni proizveden u toj veličini. Sa naslovnicom “Voguea”, kćerka majke

Afroamerikanke i oca Čileanca-Švajcarca, približila se svom cilju. Daleko je od toga da je zadovoljna. Žene njene veličine imaju premalo izbora u odjeći, kritikuje ona. Zbog toga sada želi sama dizajnirati odjeću.

Njen rezime: “Ne mora sve u vezi s modom biti ni političko ni realno, nismo na TV, ali na kraju svi snose dio odgovornosti”.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)