Nacionalni spomenik “Armijska ratna komanda (ARK/D-0) u Konjicu”

Narodni univerzitet Konjic predstavlja program “Online zbirka Nacionalnih spomenika s područja opštine Konjic”. Od ponedeljka, 28. decembra 2020. godine, na facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta Konjic i facebook stranici Zavičajnog muzeja, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis, predstavljamo Nacionalni spomenik “Armijska ratna komanda (ARK/D-0) u Konjicu”

Planina Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina je čuvala najveću državnu vojnu tajnu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta znala su za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Gledajući s vana, vidite samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u SFRJ. Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju atomskog rata. Takođe, funkcionisao bi kao centar vojnih operacija (skloništa za Štab vrhovne komande). Ovaj objekat koji podsjeća na labirint, sa svojih više od 100 prostorija bi obezbijedio nesmetan život 350 ljudi u periodu od 6 mjeseci. U slučaju opasnosti od nuklearnog udara, bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakavog kontakta sa vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život. Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stepena Celzija, a vlažnost vazduha od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uslove za život. Objekat ARK se građevinski nalazi u izvrsnom stanju i pristupačan je javnosti. Neprekidno se održavaju sistemi za grijanje, klimatizaciju, protivpožarnu zaštitu i svi drugi sistemi u objektu su pod stručnim nadzorom.

Prostor objekta se danas koristi za realizaciju projekta Bijenale savremene umjetnosti d-0 ark underground, koji je promotor regionalnih kulturnih vrijednosti. Projekat je proglašen kulturnim događajem Evrope za 2011. godinu od Vijeća Evrope. U 2013. godini, Projekat je organizovan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Iza dva ciklusa projekta “Bijenale”, u Atomskoj ratnoj komandi trajno je postavljeno 80 umjetničkih radova, a zastupljeno je 68 umjetnika iz 28 zemalja svijeta.

(NovaSloboda.ba)