Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme s kišom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan-sedlo -1, Sarajevo-Bjelave 0, Bihać, Bugojno, Livno, Sanski Most, Tuzla 1, Gradačac, Zenica 2, Grude 6, Mostar 7, Neum 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme s kišom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od -1 do 4, na jugu od 7 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Padavine i niske temperature, veći sadržaj vlage u vazduhu i pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće izraženije tegobe.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Hronični bolesnici, trebali bi redukovati boravak na otvorenom i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog ugaženog snijega i mokrog kolovoza

Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama u višim predjelima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Semizovac-Kladanj, Novi Travnik-Bugojno-Livno, Travnik-Jajce, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Posušje-Jablanica.

Na ostalim putevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Pažnju skrećemo na moguću poledicu, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)