Spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske novinarke Olivere Lakić

Crnogorski tužioci objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske istraživačke novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat pokušan u proljeće 2018. godine.

Specijalni tužilacSaša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje ubistva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije od prije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužioci.

Ista grupa osumnjičena je i za pokušaj ubistva 2018. godine, kada je Lakić ranjena u nogu.

“Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije”, rekao je Čađenović.

Novinarska udruženja ranije su zatražile od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić.

Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, ona je prvi put napadnuta udarcima u glavu u martu 2012. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u maju 2018. godine je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja.

Prije toga je dobijala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u tvornici “Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice, te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i bezbjedonosnim službama.

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Trump, prenosi Hina.

(Fena)