U Hrvatsku stiglo prvih 9.750 doza vakcina protiv covida

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije, dočekali su danas u 6 sati ujutro prvih 9.750 doza vakcina protiv koronavirusa kompanije Pfizer-BioNTech, izvijestio je u subotu HZJZ.

Vakcine se moraju skladištiti na temperaturi od -70 stepeni, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama.

Prema riječima direktora HZJZ-a doc. Krunoslava Capaka, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra se kreće s cijepljenjem najugroženijih grupa stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske.

Vakcina se sutra distribuira županijskim zavodima, koji će organizovati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid vakcinom i zaposlenika hitne medicine.

Za sada je to simbolična količina vakcina koje se dostavlja svim zemljama članicama EU, čime počinju Evropski dani cijepljenja 27., 28. i 29. decembra. Nakon toga, Hrvatskoj će svake sedmice stizati nove doze što se očekuje prema planu vakcinisanjaa.

Iz HZJZ-a pozivaju građane da se odazovu vakcinisanju u skladu sa sloganom kampanje za cijepljenje “Misli na druge – cijepi se”.

Do sad je Hrvatska osigurana 5,905.000 doza vakcine, a cilj je da se protiv koronavirusa cijepi minimalno 70 posto građana.

Milion doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2, 7 miliona od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milion doza od Moderne, te 300.000 hiljada doza vakcine CureVac.

Vakcina će biti besplatna i građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi, a Vlada je donijela Plan vaksinisnja, prema kome će se vakcinacija odvijati istovremeno u svim županijama.

Do kraja marta, u Hrvatsku bi trebalo stići 270.000 doza vakcina, prenosi Hina.

(Fena)