Na Jadranu se odmara oko sedam hiljada turista

Jadranski domaćini priželjkivali su i očekivali nešto malo više turista za božićne praznike, ali su ih na kraju ugostili samo oko sedam hiljada, prenosi Hina u nedelju Večernji list.

Otprilike polovina su stranci, a polovina domaći gosti, kojih bi zasigurno bilo više da nije uvedena zabrana putovanja između županija.

Istina, potvrde o rezervaciji smještaja mogle su poslužiti kao dozvola za prelazak županijskih granica, ali u ova vremena korone malo je rezervacija, odluke o putovanju donose se u zadnji trenutak i često se plaća tek na licu mjesta, pa su se domaćini na kraju morali zadovoljti tek svakim trećim gostom u odnosu na turističku posjetu tokom lanjskog Božića.

U svakom slučaju, domaćini su proteklih dana ponajviše očekivali upravo od domaćih gostiju, pa je lagano razočaranje razumljivo.

Kako god, gostiju je ovih dana očekivano najviše u Istri i na Kvarneru, i to 1.400, odnosno 1.300. Ali, i Splitsko-dalmatinska županija, recimo, ugostila ih je devetstotinjak. Od ukupno sedam hiljada, pet hiljada je u komercijalnim objektima, a dvije hiljade kod familije ili prijatelja.

Među gostima koji su platili noćenje većina od tri hiljade izabrala je porodični smještaj, u hotelima ih je oko hiljade, a u kampovima dvjestotinjak. Po brojnosti, nakon domaćih gostiju, slijede gosti iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, a iznenađujuće visoko, na četvrtom mjestu, državljani su SAD-a.

Slovenski su turisti, s obzirom na broj kuća za odmor u Hrvatskoj, tek peti. Inače, cijeli decembar prolazi sa sličnom strukturom i sličnim brojem gostiju. Od početka godine do prekjuče, ostvareno je oko 40 posto noćenja u odnosu na lanjski decembar.

(Fena)