Finansijska policija zbog kriminala u Aluminiju teškog 204,5 miliona KM prijavila šest osoba

Finandijska policija Federacije BiH podnijeće Tužilaštvu Hercegovačko-neretvantskog kantona izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom “Aluminiju“, teškog 204,5 miliona KM, ekskluzivno je objavio u ponedeljak portal “Avaz“.

Prema saznanjima tog portala, prijavljeno je šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“ koji su obavljali rukovodeće pozicije u toj kompaniji i bili su povezana lica. Postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i kantonalnog tužilaštva HNK-a, inspektori Finansijske policije FBiH su, na osnovu knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, finansijskih i drugih izvještaja, kao i ostale poslovne dokumentacije i korespodencije privrednog društva „Aluminij“ Mostar, utvrdili činjenice koje se odnose na finansijsko i materijalno poslovanje tog preduzeća u periodu 1. januar 2014. – 10. juli 2019. godine.

Uz to, sačinjen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora/kontrole finansijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja preduzeća “Aluminij“, koji je u formi Izvještaja dostavljen Vladi FBiH i Kantonalnom tužilaštvu HNK-a u Mostaru. Prema istom izvoru, sačinjeno je šest izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocma, kojima je za utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju „Aluminija“ d.d. Mostar za navedeni period prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“, kojima se stavlja na teret nanošenje štete pruvrednom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar u ukupnoj visini od 204.450.946,97 KM.

Bivši hercegovački privredni gigant je, zbog velikih dugovanja, prošle godine likvidiran a većina je radnika ostala bez posla dok su prostorije iznajmljene inostranoj privatnoj firmi.

Ono što je nejasno jeste period prije 2014. godine, s obzirom da su i prije 2014. godine podnesene prijave protiv određenog broja osoba zbog sumnje u počinjeni kriminal u Aluminiju. Javnosti nisu poznati detalji što se dogodilo s tim prijavama i kakvi su bili rezultati tih istraga.