Monografija “100 godina fudbala u Konjicu” autora Safeta Hebibovića

Iz štampe je izašla bogato opremljena monografija “100 godina fudbala u Konjicu” autora Safeta Hebibovića.

Safet Hebibović jedan je od najznačajnijih kolekcionara i čuvara kulturne baštine Konjica, koji je sakupljanjem i formiranjem bogate kolekcije materijalnih dobara u svojoj privatnoj zbirci, otrgnuo od zaborava značajne događaje, pojave i ljude koji su dio ovog grada na Neretvi.

“Knjigu sam odlučio pripremiti i objaviti kao zalog za budućnost. prije svega, za generacije koje su danas u ovom sportu, za koji se kaže da je najljepša sporedna stvar na svijetu, i za one koji će to biti u budućnosti, da bi znali kako i čijom zaslugom imaju to što imaju. Pripremao sam je uz zahvalnost i sjećanje na brojne pojedince koji su u fudbalskoj priči od samih početaka, od prvog kluba RSK Sloboda davne 1920. godine, brojnih klubova u tom stogodišnjem periodu, pa sve do sana. Za sve one ljude koji su dali doprinos da se ova priča ne prekine i da bude predata u amanet i na čuvanje, knjiga je kao plod mog dugogodišnjeg sakupljanja novinskih izvještaja i fotografija vezano za fudbal u Konjicu. Nisam bio samo posmatrač i simpatizer sa strane. Za desetak godina aktivnog bavljenja fudbalom, prošao sam sve selekcije kao igrač fudbalskih klubova Metalac, Željezničar, Igman i odigrao oko 200 utakmica ia postigao desetine golova”, kaže Hebibović.

Monografija je, uz ostalo, i podsjećanje kako je fudbalski klub mijenjao imena. Prvo se zvao Sloboda, pa Zmaj, Građanski, Nono Belša, Prenj, Metalac, Željezničar i na kraju Igman, naziv koji se najduže zadržao sa tendencijom da tako i ostane.

Monografija, koja ima 433 strane, obogaćena je sa preko 400 fotografija, tabelama i rezultatima i imenima svih onih koji su sebe utkali u razvoj konjičkog fudbala.

(NovaSlobod.ba)